Vitanique

Doe maar gewoon en werk verantwoord aan vitaliteit.

Vorige week maandag, de eerste maandag van het nieuwe jaar, heeft de NOS op NPO 3 een item over personal trainers uitgezonden. Wat blijkt? Personal trainers zijn hot! Je begrijpt dat mijn interesse meteen gewekt was. Vol belangstelling bekeek ik het item. Altijd goed om zo in het nieuws te zijn, zou je denken. Al kijkend gingen mijn handen toch jeuken om zelf hier iets over te schrijven. En voordat ik het in de gaten had, zat ik dit verhaal te tikken.

Welkom bij mijn eerste blog!

Voor fitnesscentra is januari altijd een goede maand, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor het trainen met een Personal Trainer. Waarom doen mensen dat?, vraagt de journalist zich af. Vervolgens zien we een trainer die aan het werk is met een van zijn deelnemers. Je hoort hem zeggen: “duw je schouderbladen goed tegen elkaar aan”. Dat is lastig kan ik je vertellen en zeker niet comfortabel. Mijn verbazing stijgt. Als de trainer gevraagd wordt wat hij zijn klanten biedt, komt hij daar in mijn ogen niet goed uit. Mijn verbazing stijgt nog verder en ik ben teleurgesteld dat het filmpje  in mijn ogen niet de juiste sfeer uitstraalt. Je krijgt het gevoel dat als je je lekker wilt laten “afbeulen”, je vooral naar een personal trainer moet gaan. Niets is minder waar!

Bij het trainen met een Personal Trainer gaat het om de vitaliteit van mensen. Het gaat om het mooie ontwerp van ons lichaam en hoe het functioneert of hoort te functioneren.   Personal Trainer is een vak, een passie, om het beste uit mensen te halen en te onderzoeken wat bij het lichaam van iedere deelnemer past. We kijken naar een beweging, hebben kennis om die beweging te beoordelen en we zien wat er gebeurt in het lichaam. We halen boven water wat er in het lichaam aan brandstof komt en wat iemand verbruikt en geven een goed voedingsadvies. We volgen nauwgezet hoe de deelnemer daar op reageert en vragen onszelf steeds, samen met de deelnemer, af wat er beter kan. En zo werken we stap voor stap samen aan een betere vitaliteit.

We zijn constant bezig met de vraag wat er nu precies nodig is voor vitaliteit en welke stappen je met je deelnemer kunt zetten. Niets afbeulen, wachten tot iemand zweet, of erbij laten lopen als een pinguïn met zogenaamde schouderbladen tegen elkaar aan.

Het draait in dit vak echt ergens om. Het gaat niet over “afbeulen”, het gaat er om dat je er voor je deelnemer bent en samen met hem of haar werkt aan verbetering van de kwaliteit van leven.

Ik ben, als nuchtere Holtenaar, heel gewoon, maar wel heel gedreven en ervaren. Ik heb geen opgeblazen lijf, wil absoluut niet altijd de beste zijn op sportief gebied, maar ik wil wèl het beste uit mijn deelnemers halen. En daarom zit ik nog steeds met mijn neus in de boeken en volg ik de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied. En als het uitkomt, pas ik ze toe in mijn trainingen. Mijn doel is om het beste uit iedereen te halen, op ieders eigen niveau. En als ik er niet uitkom, dan stuur ik iemand gewoon door naar een andere professional. Want het gaat niet om mij, maar om jou als deelnemer! Omdat JIJ er toe doet en omdat het MIJN doel is het beste uit jou te halen, als personal trainer, of liever gezegd; Leefstijlspecialist. Of gewoon: Daphne van Vitanique!

Daphne de Jong,

Leefstijlspecialist.